فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 19 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانایی فرد، سید داریوش جاوید، علی اصغر فانی صفحه 1
    هدف از این پژوهش شناسایی ابزارهای خط مشی گذاری برای اجرای خط مشی ملی گردشگری در ایران است. این پژوهش با درک نقش و اهمیت گردشگری در تولید ناخالص ملی در پی یافتن پاسخ مناسب به این سوال است که با چه ابزارهایی می توان خط مشی گردشگری را اجرا کرد. به این منظور برای یافتن این پاسخ از رویکرد پژوهشی ترکیبی با رویکرد اکتشافی در گردآوری داده ها به منظور دست یابی به ابزارهای خط مشی گردشگری استفاده شده است. با توجه به مولفه های شناسایی شده دراین پژوهش می توان نتیجه گرفت شناسایی ابزارهای خط مشی گردشگری به منزله راه کاری است که دولت ها به بهره گیری از آن می توانند موجب رشد و توسعه گردشگری بشوند. در نهایت یافته های پژوهش حاکی از آن است که ابزارهای خط مشی گردشگری با توجه به نقش هایی که دولت ها در گردشگری ایفا می کنند به سه دسته ابزارهای تنظیمی، شناختی و هنجاری تقسیم می شوند و دولت با استفاده از این ابزارها می تواند موجب پایداری گردشگری شود. در بخش کمی، سنجه طراحی شده توسط پژوهشگران برای تایید یا رد فرضیه ها مورد استفاده قرار گرفت که از روایی محتوایی لازم و ضریب قابل اعتماد آلفای کرونباخ برخوردار است.
    کلیدواژگان: خط مشی، ابزارهای خط مشی گذاری، گردشگری، ایران
  • حمید ضرغام بروجنی، افروز خسروانی دهکردی * صفحه 25

    گردشگری پدیده ای جهانی، چند بعدی و با اثراتی عمیق است که کشورهای جهان با بازگشایی مرزهای خود با آن رو به رو می شوند. به عقیده ی بسیاری از محققان، گردشگری دارای پتانسیل اثر گذاری بر روابط بین الملل و ابزاری برای ترویج صلح در جهان است. گردشگری ابزاری برای دیپلماسی عمومی و توسعه ی بین الملل و پاسخ قدرتمندی است برای چالش های جهانی و تروریسم. بررسی مطالعات پیشین نشان می دهد: گردشگری نه تنها از صلح بهره می برد بلکه خود نیرویی حیاتی برای گسترش صلح در بین ملت هاست. هدف اصلی این پژوهش، اولویت بندی اثرات توسعه گردشگری بر شاخص های صلح جهانی و مقایسه ی شدت این پژوهش اولویت بندی اثرات توسعه ی گردشگری بر شاخص های صلح جهانی و مقایسه ی شدت این اثرات در سطح جهانی است. برای پاسخ به پرسش های تحقیق، 44 نفر از جامعه ی خبرگان و مدیران بخش های گوناگون صنعت گردشگری شهر تهران به عنوان نمونه انتخاب و از طریق مصاحبه و پرسشنامه مورد پرسش قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده به کمک روش های استنتاجی آمار تحلیل شدند. نتایج نشان دهنده ی اثرات متنوع گردشگری در جهان و افزون بر این، پتانسیل اثر گذاری با شدت زیاد گردشگری بر شاخص های صلح جهانی ارزیابی می شود.

    کلیدواژگان: صلح، شاخص های صلح جهانی، روابط بین الملل ارزیابی قابلیت ژئومورفوسایت های گردشگری در پارک ملی کویر
  • مهران مقصودی، محمدعلی زاده، سعید رحیمی هرآبادی، مجتبی هدایی آرانی صفحه 49
    چشم اندازهای ویژه ی ژئومورفوسایت ها با ترکیب مواریث فرهنگی، تاریخی و اکولوژیکی، توان های بالقوه ای را در راستای گردشگری پایدار عرضه می کنند. در مقاله ی حاضر با بهره گیری از روش Pereira و بررسی های میدانی، قابلیت ژئومورفوسایت های پارک ملی کویر مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این پژوهش با استناد به روش های پیمایشی، از مجموع دو عیار علمی و عیار مکمل، ارزش های ژئومورفولوژیکی هر چشم انداز از دیدگاه گردشگری شناسایی می شود و سپس ارزش مدیریتی آنها از مجموع عیار محافظت و عیار استفاده بدست می آید. از جمع این دو عیار اصلی امتیاز نهایی ارزش هر ژئومورفوسایت بدست می آید. اساسا ارزش گذاری هر ژئومورفوسایت نقش قابل توجهی در برنامه ریزی متناسب با پتانسیل های ژئومورفوتوریستی منطقه و نیز سرمایه گذاری های عمرانی جهت جذب گردشگر فراهم خواهد کرد. نتایج تحقیق نشان داد از میان لندفرم های مورد بررسی تپه های ماسه ای با امتیاز 38/14 بالاترین امتیاز را در کل سایت ها دارا هستند. همچنین این روش پیشنهاد می کند برنامه ریزی و توسعه ی گردشگری در آینده با رعایت مسائلی که بیشتر بر روی پایداری تاکید دارند انجام شود.
    کلیدواژگان: ژئومورفوسایت، روش pereira، قابلیت های گردشگری، پارک ملی کویر
  • مهدی کاظمی، محمود رضا اسماعیلی، الله یار بیگی فیروزی صفحه 69
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی نیروهای ترغیب کننده و بازدارنده در توسعه گردشگری پایدار استان لرستان و تدوین و اولویت بندی استراتژی های مناسب انجام گرفت. در این راستا، ابتدا نیروهای ترغیب کننده و بازدارنده شناسایی، و سپس بر اساس روش ANP اولویت بندی گردیدند. در مرحله دوم با استفاده از مدل PIP مناسب ترین استراتژی های توسعه گردشگری پایدار استان به ازا مهم ترین نیروها تدوین شد. در نهایت جهت اولویت بندی استراتژی ها، بین استراتژی های تدوین شده بر اساس زیر معیارهای تحقیق مقایسه زوجی برقرار شد. نتایج تحقیق نشان داد ایجاد اشتغال و افزایش قیمت املاک به ترتیب مهم ترین نیروها در بین نیروهای ترغیب کننده و بازدارنده بودند. در میان استراتژی های ارائه شده استراتژی با ضریب 0،0823 با تاکید بر بهره گیری بهینه و هدفمند از افزایش انگیزه مسافرت در بین مردم در جهت بهره برداری از جاذبه ها و فراورده های توریستی به منظور ایجاد اشتغال و درآمد برای مردم استان بعنوان بهترین استراتژی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: استراتژی، گردشگری پایدار، استان لرستان، مدل PIP، فرایند تحلیل شبکه ای
  • مهدی کروبی، سهند بنی کمالی، هدی منادی صفحه 91
    خرید یکی از مهمترین فعالیت های گردشگران است. هدف این پژوهش، توصیف و پیش بینی رفتار انتخاب مسیر خرید گردشگران در بازار تاریخی تبریز است. به منظور بررسی تفاوت ها در رفتار انتخاب مسیر توسط انواع مختلف گردشگران، یک مدل از رفتار خرید گردشگران تهیه شد. نتایج نشان داد که عرضه و دسترسی به مغازه ها، ویژگی های فیزیکی و مسیرهایی که قبلا انتخاب شده اند، از عوامل مهم تاثیر گذار بر رفتار انتخاب مسیر هستند. علاوه بر این، انگیزه های خرید، آشنایی با منطقه و داشتن برنامه سفر، بر رفتار انتخاب مسیر گردشگران تاثیر می گذارد. توسط این مدل می توان اثرات ویژگی های محیطی را بر رفتار انتخاب مسیر بررسی کرد و سناریوهای مختلفی برای برنامه های آینده از قبیل تغییر در جنبه های فیزیکی پیوندها در بازار یا تغییر در عرضه مغازه ها ارائه داد.
    کلیدواژگان: گردشگر، رفتار انتخاب مسیر، انگیزه های خرید، مدل لوجیت چندگانه، بازار تاریخی تبریز
  • رحیم حیدری، علی اکبر تقی پور*، مجید فشاری صفحه 117

    اهمیت آثار اقتصادی صنعت گردشگری برای کشورهای در حال توسعه به گونه ای است که ترنر آن را به مثابه امید بخش ترین، پیچیده ترین و جایگزین ترین صنعتی می داند که این کشورها در برابر خود دارند دوکت نیز آن را به مثابه گذرنامه توسعه این جوامع دانسته است. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر تقاضای آن همواره در دهه های اخیر از لحاظ نظری و تجربی مورد توجه محققان و برنامه ریزان بسیاری واقع شده است. در این میان تاثیر تجارت خارجی بر تقاضای گردشگری از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده به طوری که نظریه های جدید تجارت بین الملل بر نقش تجارت خارجی بر توسعه ی صنعت گردشگری از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده به طوری که نظریه های جدید تجارت بین الملل بر نقش تجارت خارجی بر توسعه ی صنعت گردشگری تاکید می کنند. هدف اصلی مقاله ی حاضر بررسی تاثیر تجارت خارجی کشورهای هند و ترکیه به عنوان کشورهای مبدا بر تقاضای بین المللی گردشگران ایران طی سالهای 1388-1371 است. برای انجام این منظور الگوی تحقیق با استفاده از مدل جاذبه و در چهارچوب تخمین زننده ی گشتاور تعمیم یافته برآورد شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل بیانگر تاثیر مثبت تجارت خارجی کشورهای مورد مطالعه بر تقاضای خارجی گردشگری ایران بوده و متغیرهای درآمد و جمعیت شرکای تجاری ایران تاثیر مثبت و معنی دار بر تقاضای گردشگری ایران بوده و متغیرهای درآمد و جمعیت شرکای تجاری ایران تاثیر مثبت و معنی دار بر تقاضای گردشگری ایران داشته اند. علاوه بر این یافته های این مطالعه دلالت بر تاثیر منفی و معنی دار هزینه های حمل و نقل و فاصله جغرافیایی کشورهای منتخب بر تقاضای گردشگری ایران دارد.

    کلیدواژگان: ایران، تجارت خارجی، تقاضای خارجی گردشگری، مدل جاذبه، روش تخمین زننده ی گشتاور تعمیم یافته
  • محمدعلی فیض پور، مهدی امامی میبدی صفحه 139
    اگر چه در دنیای کنونی صنعت گردشگری اصلی ترین و پاک ترین صنعت از حیث ایجاد درامد تلقی می شود اما واقعیات موجود نشان دهنده ی آن است که کشورهای جهان نتوانسته اند متناسب با جاذبه های گردشگری خویش درآمد کسب کنند. به عبارتی بین توزیع جاذبه های گردشگری در کشورهای جهان و میزان درآمد آن همبستگی معنی داری مشاهده نمی شود. در این میان و برای مثال اگر چه جاذبه های گردشگری کشور ایران را در رتبه بندی دهمین کشور جهان قرار می دهد اما ایران از حیث درآمد گردشگری در جایگاه کم درآمدترین کشورهای جهان جای گرفته است. این در حالی است که بر اساس چشم انداز تدوینی، دستیابی به جایگاه نخست اقتصادی در منطقه، تصویر ارائه شده برای ایران در افق 1404 است و از این رو این سوال که سطح توسعه ی بخش گردشگری ایران با توجه به شاخص های اقتصادی این بخش در مقایسه با سایر کشورهای منطقه سند چشم انداز چه جایگاهی است؟ سوالی است که پاسخ به آن هدف اصلی این مقاله را تشکیل داده است. برای محاسبه ی این جایگاه در مجموع از پنج شاخص مشارکت کل صنعت گردشگری در اشتغال ایجاد شده، مخارج مسافرت و گردشگری داخلی، مخارج ویژه ی دولت، مخارج مسافرت و گردشگری تجاری و در نهایت شاخص سرمایه گذاری در بخش گردشگری و برای تلفیق شاخص های مذکور از روش تاپسیس استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان دهنده ی آن است که رتبه ی ایران از جایگاه پنجم در سال 2000 به رتبه ی سیزدهم در سال 2005 تنزل یافته است. کشور ایران اگر چه توانسته است رتبه ی خود را در سال 2010 دو پله ارتقا بخشیده و به جایگاه یازدهم دست یابد اما از حیث میزان سطح توسعه یافتگی تا دستیابی به رتبه ی نخست منطقه در این بخش پیمودن مسیری بس طولانی را در فرصتی اندک در پیش رو دارد.
    کلیدواژگان: توسعه ی گردشگری، سند چشم انداز، روش تاپسیس، شاخص های توسعه بخش گردشگری
|
  • Dr. Hasan Danaeefard, Seyyed Dariush Javid, Dr. Ali Asghar Fani Page 1
    The purpose of this study is to identify the policymaking instruments in Iran's tourism industry. This study tries to find an appropriate answer to the question of what instruments can be utilized in tourism policymaking. In order to find the response, researchers used a hybrid research method (qualitative-quantitative). Data were collected with a heuristic approach to tourism policy instruments. Based on the elements identified in this study, it can be inferred that identification of tourism policymaking tools is a solution for governments to pursue to the successful accomplishment of tourism development. Finally, it was indicated that respecting the role governments play in tourism, policymaking instruments can be divided into three categories: regulatory instruments, cognitive instruments, and normative instruments. In the quantitative section, the measure designed by researchers for confirming or refuting the hypotheses, possessed the required content validity and the approved Cronbach's alpha reliability coefficient (0.857).
    Keywords: tourism, policy instrument, tourism, government
  • Dr. Hamid Zargham, Afruz Khosravani Page 25

    Tourism is a global multidimensional phenomenon with profound impacts, which countries face when opening their borders. According to many researchers, tourism has the potential to affect international relations and is a means to promote peace in the world. It is a medium for public diplomacy and international outreach, and a powerful response to the challenges of globalism and terrorism. Previous studies suggest that tourism is not only a beneficiary of peace but also a vital force for promoting peace among nations. The main purpose of this study is prioritization of tourism development impacts on global peace index, and comparison of the impact intensity at the global level with the internal level. To answer the research questions, 44 individuals were interviewed using questionnaires. These groups of individuals were selected from among experts and managers of various sectors of tourism industry in Tehran. Data collected were analyzed using statistical methods of inference. Results depict global impacts of tourism, and its high potential of impacting the global peace index (3/3). Moreover the prioritization of tourism influences on global peace index, places the two indicators of respect for human rights and relations with neighbouring countries at the top.

    Keywords: Peace, Global Peace Index, International Relations
  • Dr. Mehran Maghsoudi, Mohammad Alizadeh, Saeed Rahimi, Mojtaba Hodayi Arani Page 49
    Geomorphosites and geomorphological landscape concepts have newly entered the realm of tourism and geography emphasizing the spotting of specific and valuable locations for tourism. These geomorphosites by combining cultural, historical and ecological heritage offer great potentials for development of sustainable tourism. Kavir National Park is one of places that embody many diverse ranges of geomorphosites. In this article we attempt to assess the Geomorphotourism potentials of geomorphosites in Kavir National park, by using Pereira method and field works. Employing two criteria of scientific and complementary values, we identify the geomorphology value of the site from the tourism perspective. Also the management criterion is obtained via adding the conservation and usage values. Final value of geomorphosites is achieved through the sum of two main values mentioned above. Findings are of great significance for tourism planning and investment in tourism development. It is demonstrated that among different landforms in Kavir national park, sand dunes with the score of 14.38 own the highest value. At the end, we propose that every planning and development in tourism in this area be done with a good consideration of sustainability issues.
    Keywords: Geomorphosite, Geomorphotourism, Pereira Method, Tourism Capability, Kavir National Park
  • Dr. Mehdi Kazemi, Dr. Mahmoodreza Esmaeili, Allahyar Beigi Firoozi Page 69
    This study aimed to identify the encouraging and deterrent forces of the sustainable tourism development in Lorestan province and formulating and prioritize appropriate strategies was done. In this regard, initially deterrent and encouraging forces were identified and prioritized based on ANP method. In the second step with using (PIP) model the most suitable strategies of sustainable tourism development to each of the forces were formulated. Finally in order to prioritize the sestrategies, paired comparisons between the formulated strategies based on research criteria established. The results “job creation” and “property price increasing” respectively were the most important forces among encouraging and deterrent forces. (1-A) strategy with emphasis on efficient and targeted use of increasing incentives to travel between the people in order to the exploit of tourist attractions and products to creating employment and income for the province people as the best strategy is suggested.
    Keywords: strategy, sustainable tourism, lorestan province, PIP model, Analytical network process
  • Mehdi Karoubi, Sahand Banikamali, Hoda Monadi Page 91
    Shopping is one of the most important activities for tourists. The purpose of this study is to describe and predict tourist shopping route choice behavior in Tabriz historical bazaar. A model of tourist shopping behavior is estimated to investigate differences in route choice behavior of various types of tourist shoppers. The results indicate that shopping supply and accessibility, some physical characteristics, and the history of the route followed are importantfactors influencing route choice behavior. Furthermore, it can be concluded that shopping motivations, familiarity with the area and planning of the route, affect tourist route choice behavior. The model allows investigating the effects of environmental characteristics on route choice behavior and assessing various future planning scenarios, such as changes in physical aspects of links in the downtown area, or changes in supply of shops.
    Keywords: Tourist, Route choice behavior, shopping motivations, multinomial logit model, Tabriz historical bazaar
  • Dr. Rahim Heydari, Ali Akbar Taghipour, Majid Feshari Page 117

    The significance of tourism’s economic impact in developing countries is to such an extent that De Kadt dubbed it their “passport to development”. Hence, factors influencing the demand for this industry have been always the center of attention of researchers and planners. In this vein, foreign trade is known to have a significant impact on tourism demand, and the New Trade Theories (NTT) accentuate the role it plays in tourism development. In this study, India, Pakistan and Turkey are selected as Iran’s main foreign trade partners and as origins for traveling to Iran. The model is estimated by GMM approach in the Gravity model framework. Empirical results of the paper indicate that international trade has a positive and significant effect on tourism demand in the destination country. Moreover the geographical distance and price ratio variables are proved to have negative and significant impacts on Iran’s foreign tourism demand over the study period.

    Keywords: Iran, International Trade, Tourism Demand, Gravity Model, GMM Approach
  • Dr. Mohammad Ali Feizpour, Mehdi Emami Meybodi Page 139
    Although tourism in today’s world is one of the prominent industries in respect to income generation, the facts reveal that countries fail to earn from it in proportion to their tourism attractions. In other words, there seems no meaningful correlation between dispersion of attractions in the countries and their income from tourism. As an example, although tourism attractions place Iran on the top-10 list, the country is situated among the least-earning in respect of tourism income. However, according to the planned vision, attaining the top economic position in the region is depicted for Iran in 2025. Now a question is to be answered that considering economic criteria, what is the country’s level of tourism development compared to its neighbors. We attempt to answer this question in the current study. To measure this, five indicators are used, including total contribution to employment, inbound tourism expenditure, government-specific expenditure, capital investment, and business travel and tourism expenditure. TOPSIS is used to integrate the aforesaid indicators. Results manifest that in the year 2000, Iran ranked 5 th in the region, while it fell to 13th place in 2005. Although it moved two levels up in ranking in 2010 to reach the 11 th, there is still a long way to achieve the first position in the region in such a short time (until 2025).
    Keywords: Tourism development, Vision Plan, TOPSIS Method, Developmental Scales of Tourism Sector